Bidprentjes

Een bidprentje is een klein prentje dat binnen de R.K. Kerk bij een overlijden wordt uitgegeven. Bidprentjes worden ook wel gedachtenisprentjes genoemd.

De tekst op het bidprentje bestaat uit:
– Een foto met naam van de overledene op de voorkant.
– Titel, naam, geboorteplaats en geboortedatum van de overledene.
– Sterfdatum en plaats waar de overledenen gestorven is.
– Datum van de begrafenis en de plaats van begrafenis.
– Eventueel naam echtgenoot en trouwdatum.
– Korte levensbeschrijving
– Aan het eind een kort dankwoord van de nabestaanden.

Een bidprentje wordt meestal na de uitvaart uitgedeeld aan de aanwezigen. Tegenwoordig wordt het ook steeds vaker gedaan na de Avondwake of na het condoleren.
De bidprentjes van tegenwoordig bestaan meestal uit een dubbelgevouwen kaartje met de foto op de voorkant en de tekst op de binnenkant. Een vereenvoudigde vorm van de bidprentjes zijn de bedankprentjes waarin de nabestaanden de mensen die blijken van belangstelling gaven tijdens een ziekbed of bij de uitvaart, bedanken voor hun steun.
Bidprentjes zijn oorspronkelijk een katholiek gebruik, maar in de huidige tijd gaan ook steeds meer niet-katholieken over tot het laten maken een bedankprentje of zelfs een bidprentje.
Uiteraard is iedereen vrij om van het bovenstaande af te wijken. Maar bidprentjes blijken vaak voor historici en men mensen die bezig zijn met stambomen een bron van informatie te bevatten.
Oudere bidprentjes zijn nooit in kleur uitgevoerd, niet dubbel en bevatten een religieuze afbeelding op de voorkant, De korte levensbeschrijving staat er ook niet op alleen een religieuze tekst.

Binnen de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal (HKHN) worden bidprentjes verzameld uit de gemeente Hellendoorn van mensen die daar geboren zijn en/of gestorven en begraven zijn of er gewoond hebben.
De bidprentjes welke wij tot nu toe hebben verzameld, worden bij ons aankomende digitaliseringsproject nog gedigitaliseerd.
Onze verzameling is bij lange na niet compleet en aanvullingen zijn van harte welkom. Als u bidprentjes wilt afstaan kunt u een afspraak maken via
info@hkhn.nl. Wij komen ze dan ophalen of u kunt ze op afspraak langs brengen.