Agenda

Lezingen 

Maandag 21 januari 2019

Op maandagavond 21 januari komt Jan Bornebroek naar Nijverdal om een lezing te geven over boerenmagie in onze Oost-Nederland.

Boerenmagie omvat alles wat te maken heeft met volksgeneeskunde, onheilafwerende middelen, volksgeloof enz. Veel van dergelijke gebruiken zijn nu nog terug te vinden of worden nog heden ten dage uit geoefend. Denk daarbij maar aan het zgn. afkloppen: ‘Loa’k ‘t ofklopn’ wordt gezegd als iemand zegt dat hem/haar iets nog nooit is overkomen.

Vanaf de prehistorie tot in de 20e eeuw werd het dagelijkse doen en laten van de bewoners van deze regio beïnvloed door bijgeloof. Zelfs in de huidige moderne tijd zijn daarvan nog veel voorbeelden aanwijsbaar. Gevel- en stiepeltekens, stalramen, muurankers, oeleborden, heilsknopen, levensbomen, hazelaar, lijsterbes en vlierstruik om er maar een paar te noemen, hadden oorspronkelijk allemaal een magische waarde.

Jan Bornebroek heeft een boek over dat onderwerp geschreven dat op 4 november 2018 is verschenen: Boerenmagie, bron van ons gedachtegoed.
In de pauze en na afloop is het boek ook te koop. Kosten 20 euro.

De lezing wordt gegeven in de Hellendoornzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Aanvang 20.00 uur. De lezing is gratis voor leden van de HKHN, niet leden betalen drie euro.
De koffie of thee is voor iedereen 1 euro per kop.