Agenda 2018

22 januari
Lezing Martien Knigge over Landgoed “De Eversberg” om 20.00 uur in de Hellendoornzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur.

Toegangspoort Landgoed De Eversberg

Het landgoed De Eversberg viel onder de marke Notter-Zuna, later behoorde het de gemeente Wierden. Kerkelijk viel het echter onder Rijssen. Aangrenzende marken waren Noetsele en Hellendoorn. Het landgoed is eeuwen oud, maar er is nog maar een klein restant van over. Een jaar of tien geleden kwam het gebied in handen van het Landschap Overijssel. Na de aanpassingen van de Regge ter hoogte van de KSB werd het hele weidegebied tussen de F35, de Helmkruidlaan en de Regge omgedoopt tot De Kollen. Een man die er vanaf het begin nauw bij betrokken is geweest is Martien Knigge van het Landschap Overijssel. Hij zal er ongetwijfeld een boeiend verhaal over kunnen vertellen.
De lezing is gratis voor de leden van de HKHN, niet leden betalen 3 euro. Koffie en thee is voor iedereen één euro per kop/glas.

2013-10-16 Klaas Kollen bij het hel van De Kollen

05 maart 
Jaarvergadering om
19.30 uur

Na de jaarvergadering (om 20.30 uur)
Lezing Ineke Kiviet over haar boek ‘De zuster van mijn moeder’.

Enkele weken na de dood van haar tante erft Ineke Kievit een sansevieria en een grote verzameling brieven. De brieven bieden haar een fascinerende ingang in het verleden van haar familie, een verleden waarin een boerengezin in Hellendoorn centraal staat, waar twaalf kinderen worden geboren – maar waarvan er zes bij de geboorte of op jonge leeftijd zullen sterven.

In de lezing vertelt Ineke over haar zoektocht naar wat deze trieste gebeurtenissen voor het gezin betekend hebben, en hoe de ouders en de andere kinderen – vooral de zussen Dien, Zus en Jannie die verwerkt hebben. Soms lijkt het op een detective: welke omstandigheden en factoren hebben geleid tot deze drama’s?

De Reggeweg in Hellendoorn met links boerderij Bartels en rechts Leestemaker.Ineke Kievit schreef ook een boeiend boek over deze gebeurtenissen en tegelijkertijd ook over haar familie. In de familiekroniek staat het leven van haar tante Dien centraal. 

Het boek is te koop in de boekhandels in Hellendoorn en Nijverdal en kost 25 euro. Op vijf maart kan het ook worden gekocht bij Ineke Kievit.
De lezing begint om 20.30 en is gratis voor de leden van de Historische Kring. Niet leden betalen 3 euro. Koffie thee kost voor iedereen 1 euro per kop.

6 juni
Fietstocht langs de Regge, Vistrap, Blokkendijk en Ligtenberg om 19.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Aldi aan de Bachlaan. De route gaat via de Veldkamp, Smalendijk, Blokken langs het Zunase – en Noetselerveen. Onderweg wordt er verteld over de (cultuur)historie van het gebied en de veranderingen die in de loop van eeuwen hebben plaats gevonden.
Duur ongeveer 2 uur.

september Expositie in De Smidse.

In de expositie wordt aandacht besteed aan het oude Nijverdal in de omgeving van de Wilhelminastraat-Kerkstraat-Hoge Dijkje-Salomonsonstraat-Weverstraat-Spoorstraat. Verder aandacht voor bedrijven en winkels langs die wegen en speciale aandacht voor de Oude Bleek.

22 oktober
Lezing Cor Kolthof over de jaren 60/70 om 20.00 uur.

 

Alle lezingen worden gehouden in de Hellendoornzaal van het HvCeB.