Agenda

17 oktober
Lezing in de Hellendoornzaal van het Huis van Cultuur en Bestuur te Nijverdal.
Ewout van der Horst over Sallands erfgoed.

27 november 
Lezing in het Noaberhuus te Hellendoorn. Gerard Aalders houdt dan een lezing met als titel “Het gevecht met de tijd”.

Van beide lezingen op 17 oktober en 27 november is de aanvang om 20.00 uur; koffie/thee kost een euro. Niet leden zijn van harte welkom, zij betalen echter 3 euro.

Exposities
In de bibliotheek in Nijverdal worden twee exposities gehouden. De exposities gaan over het “oude Noetsele” en de Wilhelminawijk (Rooie Dorp). De exposities over Noetsele is te bezichtigen van 22 april tot 27 mei in de bibliotheek in Nijverdal.
 
1 juli – 19 augustus 2017

Vanaf zaterdag 1 juli is er weer een nieuwe expositie te bewonderen in de bibliotheek te Nijverdal. Het onderwerp is deze keer de Wilhelminawijk (’t Rooie Dorp’). Het was de eerste geplande woonwijk in Nijverdal. Aan de hand van soms unieke foto’s wordt de geschiedenis van de wijk verteld. De expositie is te bewonderen tot zaterdag 19 augustus.

2 september om 10.30 uur:
Opening jaarlijkse tentoonstelling De Smidse

Ieder jaar organiseert de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal in de maand september in De Smidse aan het Hoge Dijkje in Nijverdal een expositie met een thema dat te maken heeft met het thema van Open Monumentendag. Dit jaar is het landelijke thema Boeren, Burgers en Buitenlui.

De tentoonstelling wordt dit jaar geopend op zaterdag 2 september door burgemeester Anneke Raven om 10.30 uur in De Smidse.
Vanaf dat moment is de tentoonstelling dagelijks geopend, op werkdagen van 13.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, inclusief koffie en thee. Een vrije gift voor de onkosten wordt op prijs gesteld. 
Dit jaar staat bij de tentoonstelling in De Smidse de Grotestraat centraal. We schenken extra aandacht aan de kerken, detailhandel, optochten op de Grotestraat en de horeca (met de nadruk op jongerencultuur).

We laten de hele Grotestraat zien van Politiebureau tot De Budde zoals die er nu uitziet, vergezeld van foto’s van vroeger. Niet alleen hoe de panden er van buiten uitzagen, maar ook vanbinnen. 


Behalve veel aandacht voor de Grotestraat, inclusief 2 mooie schilderijen van de Grotestraat in de jaren 60, die Gerard van Loon in opdracht van Gerard Ekelenkamp heeft gemaakt, zijn er nog veel andere dingen te zijn op de jaarlijkse tentoonstelling. Er wordt bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan de boerderijen van Marke Noetsele, aan de Klinkenbelt en aan de burgemeesters van de gemeente Hellendoorn. Er zijn veel groepsfoto’s en foto’s van gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden op en rond de Grotestraat van na de oorlog. We beginnen met het bezoek van Koningin Juliana in 1949 aan Nijverdal terwijl ze een wandeling maakt over de Grotestraat en we eindigen met de Nachtmarkt uit 2001 en allerlei gebeurtenissen die daartussen liggen, zoals carnavalsoptochten, de viering van 150 jaar Nijverdal, maar ook het boerenprotest uit 1970, waarbij boeren de kruising Smidsweg-Grotestraat blokkeerden met hun trekkers. De afgelopen maanden zijn anekdotes verzameld en elke bezoeker ontvangt een klein boekje met deze anekdotes. Een verslag van de opening en enkele foto’s vindt u hier.

Zondag 3 september om 14.30 uur:
Lezing met Cor Kolthof met als onderwerp:  “Jaren 60 in Nijverdal”

Ook dit jaar organiseert werkgroep De Smidse tijdens de tentoonstelling op elke zondag weer een lezing. Eén van de onderwerpen van de tentoonstelling van dit jaar is Jongeren in Nijverdal in de jaren zestig. De eerste lezing gaat over dit onderwerp.
De jaren zestig in Nederland staan ook nu nog steeds bekend als een roerige periode uit de moderne Nederlandse geschiedenis. De wederopbouw van het land was volop aan de gang, de welvaart nam toe en “the sixties” werden het begin van een opzienbarend muzikaal tijdperk. 
Wat betekende dat allemaal voor een plaats als Nijverdal? Cor Kolthof maakt al vanaf de oprichting in 1985, deel uit van het vrijwilligerscomité Back to the Sixties. Dit comité organiseert jaarlijks nostalgische avonden voor liefhebbers van de sixties muziek. 
Aan wie kun je dus beter vragen dan aan iemand van dat comité: hoe was het om als jongere op te groeien in de Nijverdalse scene van de jaren 60? Hoe leefden die jonge Nijverdallers van toen? Wat deden ze in het weekend, wat waren toen uitgaansgelegenheden waar je moest zijn, en hoe zagen ze eruit of gingen ze gekleed?
Ondersteund met treffende beelden en muziekfragmenten maakt Cor Kolthof dat duidelijk in een boeiende presentatie over de roerige jaren 60 en de jeugd van toen in Nijverdal.

Zondag 10 september 14.30 uur
Herbert Teesselink en Jos Drubers over het boerenerf Slotman. Dit boerenerf was gelegen op de plaats waar nu scholengemeenschap Reggesteyn staat.
Hun verhaal gaat onder andere over de 9 dochters van Mannes Slotman en Janna Brinkman en hun
nakomelingen. Een aantal van de dochters trouwde met ondernemers uit Nijverdal en zij droegen zo bij tot de verdere ontwikkeling van ons dorp.
Doordat er alleen dochters waren komt de naam Slotman in Nijverdal verder niet meer voor, maar veel
mensen in Nijverdal (en Hellendoorn) hebben één van de dochters van Slotman als betovergrootmoeder en zijn dus verre familie van elkaar zonder dat ze het eigenlijk zelf weten.

Zondag 17 september 14.30 uur
Wilma Paalman over Burgemeesters in Hellendoorn.

Hun verhaal gaat van de vermelding van de eerste schout in Hellendoorn, Steven Rurinck, genoemd in 1397 tot en met burgemeester Anneke Raven die in 2011 benoemd is. Vanaf 1825 werd de naam schout veranderd in burgemeester. Het gemeentekantoor dat van 1844 tot 1857 gevestigd was in het huis van burgemeester Campbell.
Het verhaal gaat ook over dat burgemeesters vaak lang bleven in de gemeente Hellendoorn. Vanaf 1950 heeft Hellendoorn tot en met Anneke Raven maar 5 burgemeesters gekend (de twee waarnemende burgemeesters niet meegerekend). Ofwel een gemiddelde van 15 jaar. En de verandering van het ambt van burgemeester. De toegang tot de lezing is gratis en een bezoek aan de lezing kan natuurlijk prima gecombineerd worden met een bezoek aan de tentoonstelling.

Zondag 24 september 14.30 uur
Paul Janse over ramen van alle kerken in de gemeente Hellendoorn.
Paul Janse is voormalig docent Geschiedenis en voorzitter van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal en woonachtig in het dorp Hellendoorn.
Samen met Zegert Vis schreef hij in 1990 “Rondom Kerk en Toren” over de uit de 12e eeuw stammende oorspronkelijk Rooms-Katholieke Kerk aan de Dorpsstraat in Hellendoorn, die sinds de Reformatie een Protestantse Kerk is.

In het najaar verschijnt zijn nieuwe boek over de kerkramen van de kerken in de gemeente Hellendoorn. Zijn lezing op zondag 24 september a.s. geeft de bezoekers in De Smidse een voorproefje van het nieuwe boek.